Rozmaringos burgonya

Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 5 dl tejfől, 10 dkg füstölt sajt, 3 tojás, főtt brokkoli, 1db citrom reszelt héja, fehérbors, 1-2 teáskanálnyi szárított vagy friss rozmaring, só Elkészítés: A megfőtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, és a főtt brokkolival együtt előre kiolajozott tepsibe tesszük. A tejfölt a rozmaringgal, a fűszerekkel, a felvert tojásokkal elkeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, és ráöntjük a burgonyára és a brokkolira. Alufóliával lefedve tesszük be a tepsit, előre melegített sütőbe, és mintegy 15-20 percig sütjük.

Sombefőtt

Hozzávalók: 3 kg érett som, víz, 1 kg cukor, tartósítószer Elkészítés: A somot megtisztítjuk, megmossuk, összekeverjük a cukorral, és üvegekbe tesszük. Felöntjük tiszta vízzel, és a tetejére csipetnyi tartósítószert teszünk, majd lezárjuk. Fazékban 80-90 C fokon fél órán át hőkezeljük.

Somlekvár

Az érett somot megmossuk, kimagvazzuk, és egy edényben felöntjük vízzel, majd puhára főzzük. Ha felfőtt, átpasszírozzuk, és annyi cukrot adunk hozzá, ahány kiló az átpasszírozott som. Jól elkeverjük a masszában a cukrot, és a kívánt sűrűségre főzzük. A végén üvegekbe rakjuk, a tetejére tartósítót teszünk, majd légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba rakjuk.

Somszörp

Hozzávalók: 3 kg érett som, 3 liter víz, 2 kg cukor, tartósítószer Elkészítés: A 3 kg megmosott, kimagvazott somot szétnyomunk. Hozzáadjuk a vizet, majd összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk, majd átpréseljük és hozzáadjuk a cukrot. Ezt követően lassú tűzön felforraljuk, majd hozzáadjuk a tartósítószert. A végén üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk.

Sóskafőzelék

Hozzávalók: sóska, olaj, tejföl, liszt, cukor, vöröshagyma, kevés só Elkészítés: A sóskát alaposan mossa meg, tépje le a levélnyeleket. A forró olajon dinszteljen meg egy kis fej összevágott vöröshagymát, majd adja hozzá a sóskát. Párolja meg, turmixolja össze, majd ízesítse cukorral, sóval ízesítse, majd sűrítse tejfölös habarással. A végén jól forralja össze.

Sóskaleves

Hozzávalók: 50 dkg tisztított sóska 3 dkg vaj vagy 1 evőkanál olaj 2 dkg liszt 2 dl zsírszegény tejföl ízlés szerint só A daragaluskához 1 húsleveskocka 3 evőkanál búzadara 1 tojás Elkészítés: A tojást felütjük, és a sárgáját a fehérjével együtt alaposan felverjük. Egy húsleves kockát és egy mokkáskanál sót egy liter vízben felforralunk. A sóskaleveleket metéltre vágjuk, és a vajon vagy olajon lassan addig pároljuk, amíg teljesen krémszerűvé válik, majd 1 dkg liszttel megszórjuk, összekeverjük, félrehúzzuk a tűzről. A tojást újra felverjük, beletesszük a darát, és könnyű kézzel gyorsan összekeverjük. Evőkanállal kisujjnyi galuskákat szaggatunk belőle a lobogva forró vízbe. Két percnyi főzés után félrehúzzuk a tűzről. A sóskát visszatesszük a tűzre, és a maradék 1 dkg liszttel elkevert pohárnyi …

Tudjon meg többet ➢

Sóskasaláta

Hozzávalók: 30 dkg sóska, 1 csomag piros retek, 2 db sárgarépa, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál mustár, citrom, só, fehérbors, 15 dkg füstölt sajt Elkészítés: Mossa meg alaposan a sóskát, vegye le a levélnyeleket, és vágja össze apróra. Reszelővel reszelje le a megtisztított retket és répát, majd a többi hozzávalóval keverje össze. A reszelt füstölt sajtot a végén tegye hozzá.

Sütőtök krémleves

Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 evőkanál ételízesítő, 2 dl száraz fehérbor, 20 dkg tejszínes krémsajt Előkészítés: A tököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, majd kockákra vágjuk. Az előre megtisztított hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A vajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, amit kissé megpirítunk, majd hozzáadjuk a tököt. Kevergetjük lassú tűzön, beletesszük az ételízesítőt, felöntjük 0,5 liter vízzel, és 15 percig forraljuk. Ha puhára főtt a tök, összeturmixoljuk, majd a levesbe öntjük a fehérbort. A végén belekeverjük a sajtot, amíg teljesen el nem olvad. Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.

Szamóca befőtt

Többször mossuk át a szamócát, főzzük meg forró vízben (vigyázzunk, ne főzzük szét!) és adjuk hozzá a cukrot. Tegyük előre kimosott üvegekbe, és a tetejére csipetnyi tartósítót hintsünk. Légmentesen zárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Kiváló bólé készítéséhez!

Szamócabólé (alkoholos)

Hozzávalók: 1 kg szamóca, 20 dkg porcukor, 1 dl likőr, 1 üveg vörösbor, 1 üveg pezsgő Elkészítés: Egy tálba tegyük bele a megtisztított, megmosott szamócát, és keverjük hozzá a cukrot, majd hagyjuk állni 2-3 órán át. Ezt követően öntsük rá a likőrt és a vörösbort. Keverjük össze, hogy a cukor elolvadjon, majd tegyük hidegre. Tálalás előtt öntsük hozzá a már előre behűtött pezsgőt.