Csalánfőzelék

Hozzávalók: 40 dkg csalán, 2 evőkanál liszt, olaj, 1 dl tejföl, 1 db zsemle, só, bazsalikom, őrölt bors A spenóthoz hasonló módon készíthetünk főzeléket a gyógyerejű csalánból is. A mosókesztyűvel szedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dkg-ot, és váltott vízben alaposan mossuk meg. Utána a szár nélküli leveleket tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba, öntsünk rá 4 dl vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt. Ezután a puhára főtt leveleket normál méretű tárcsával ellátott műanyagházas húsdarálón hajtsuk át, a visszamaradt lébe pedig áztassunk be …

Tudjon meg többet ➢

Paradicsomos káposztafőzelék

Hozzávalók: 1 fej káposzta, 30 dkg burgonya, 2 gerezd fokhagyma, paradicsompüré, 1 fej vöröshagyma, köménymag, bors, só Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát megpirítjuk olajon, majd a kockákra vágott burgonyát is hozzáadjuk. Néhány percig együtt pirítjuk a hagymával, és sós vízzel felöntjük. Miután megpuhult a burgonya, szűrőkanállal kiszedjük, összetörjük, és elkeverjük a paradicsompürével. A főzővízben megfőzzük a csíkokra vágott vagy lereszelt káposztát, utána a paradicsomos krumplipürével besűrítjük a főzeléket. Ízlés szerint ízesítjük.

Sóskafőzelék

Hozzávalók: sóska, olaj, tejföl, liszt, cukor, vöröshagyma, kevés só Elkészítés: A sóskát alaposan mossa meg, tépje le a levélnyeleket. A forró olajon dinszteljen meg egy kis fej összevágott vöröshagymát, majd adja hozzá a sóskát. Párolja meg, turmixolja össze, majd ízesítse cukorral, sóval ízesítse, majd sűrítse tejfölös habarással. A végén jól forralja össze.