A Szegfűszeg népies neve:
Szegfűszegfa.
A Szegfűszeg leírása
A mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó fűszernövény. A megszárított virágbimbókat hasznosítják.
A Szegfűszeg elterjedése
–
Hogyan gyűjtsük a Szegfűszeg gyógynövényt?
Hazánkban a szegfűszeg őrölt és egész formában beszerezhető.
A Szegfűszeg hatóanyagai:
A növény még ki nem nyílt virágát használják gyógyászati célokra, amely illóolajat (eugenolt, eugenilacetátot), flavonoidokat, galluszsavat tartalmaz.
A Szegfűszeg felhasználása:
Tea: Daráljunk le vagy törjünk össze mozsárban 2-3 db szegfűszeget, majd fekete teába keverve készítsünk belőle egy csésze (2,5 dl víz) teát. Ízlés szerint cukrot, mézet adhatunk hozzá. Olaj: A szegfűszegolaj alkalmazható légúti megbetegedések és szájüregi gyulladások esetén. Beszerezhető a gyógyszertárakban.
Az illóolaj antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is. Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is megfelelő házi szer.
Jó tudni a Szegfűszegről!
Nagy mennyiségben fogyasztva erős nyálkahártya irritációt válhat ki!
Érdekesség a Szegfűszeg kapcsán:
Ha az összevágott citrom húsába szegfűszeget rakunk, elriasztja a szúnyogokat.
Szegfűszeg az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:
–