A Pasuchaca (Szent Róbert-gyógyfű) népies neve:
–
A Pasuchaca (Szent Róbert-gyógyfű) leírása
A gólyaorrfélék (Geraniaceae) családjába tartozó növény. Dél-Amerikában Pasuchaca néven ismerik a Geranium dielsianum (Szent Róbert-gyógyfű) gyógynövényt. Lágyszárú, bokorszerű, egynyári vagy évelő növény, amelynek csípős, fanyar íze van.
A Pasuchaca (Szent Róbert-gyógyfű) elterjedése
Hogyan gyűjtsük a Pasuchaca (Szent Róbert-gyógyfű) gyógynövényt?
Hazánkban nem termesztik. A növényből készített termékek a gyógynövényboltokban beszerezhetők.
A Pasuchaca (Szent Róbert-gyógyfű) hatóanyagai:
A növény tartalmaz flavonoidokat, cserző- és keserűanyagokat.
A Pasuchaca (Szent Róbert-gyógyfű) felhasználása:
A friss gyógyfűből teát, tablettát vagy alkoholos kivonatot készítenek. A növényből készített gyógyhatású készítmények leírásában megtalálható a helyes használati mód.
A növény hatóanyagai révén jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatású, és kutatások bizonyítják, hogy szabályozza a vércukorszintet is. A növényből előállított készítményt az OGYI törzskönyvezte. A törzskönyvezés szerint cukorbetegségre való hajlam esetén támogatja és helyreállítja az egyensúlyi állapotot.
Jó tudni a Pasuchaca (Szent Róbert-gyógyfű)-ről!
Cukorbetegség esetén mindenképpen forduljon szakorvoshoz, mert a növényből készült gyógyhatású készítmény nem helyettesítheti a szakorvosi ellátást! Cukorbetegek konzultáljanak kezelőorvosukkal, hogy a korábban alkalmazott gyógyszerkezelés hogyan módosítható a Pasuchaca termékek egyidejű szedése esetén. A Pasuchaca csak a cukorbetegség terápiájának kiegészítésére szolgál, segítségével az inzulin mennyisége csökkenthető, de nem hagyható el. Terhes és szoptató kismamák számára csak orvosi felügyelet mellett ajánlott.
Érdekesség a Pasuchaca (Szent Róbert-gyógyfű) kapcsán:
A peruiak a Pasuchacát a gyomor- és epeműködés serkentésére, valamint baktérium- és vírusölőként is használják.
Pasuchaca (Szent Róbert-gyógyfű) az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:
–