A Húsos som népies neve:
Som.
A Húsos som leírása
A somfélék (Cornaceae) családjába tartozik. Fényt kedvelő és szárazságot jól tűrő bokor. Kedveli az erdőket, cserjéseket. Február-március környékén virágzik, a termése pedig augusztus-szeptember környékén érik. A húsos som erdei gyümölcsfaj, melynek termése savanykás, édeskés, fanyar ízű.
A Húsos som elterjedése
–
Hogyan gyűjtsük a Húsos som gyógynövényt?
A somnak a termését régóta használják emberi táplálkozásra, amely augusztus-szeptember környékén érik.
A Húsos som hatóanyagai:
Termése sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.
A Húsos som felhasználása:
Sokan megaszalják a somot, mely így a téli hónapokban jó C-vitamin forrás lehet. A háztartásokban lekvár, szörp, kompót, bor, pálinka főzhető belőle.
C-vitamin forrásának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességét.
Jó tudni a Húsos somról!
Mellékhatása nem ismert.
Érdekesség a Húsos som kapcsán:
A gyümölcs nyersen akkor a legízletesebb, ha már túlérett.
A Húsos som az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:
–