Kukorica

A Kukorica népies neve: Tengeri. A Kukorica leírása A pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozik. Hazánkba Amerikából került ez az ipari célokra termesztett egyéves, kétlaki növény. Magas, erőteljes növekedésű fűféle. Virágai váltivarúak, porzós virágai végálló bugában állnak, termős virágai a levélhüvelybe burkoltak, világossárga vagy ibolyakék bibeszálakkal. A Kukorica elterjedése Közép-Amerikából származó kultúrnövény, ma már világszerte termesztik. Hogyan gyűjtsük a Kukorica gyógynövényt? A torzsavirágzatának bibeszárai hasznos hatóanyagokat tartalmaznak, ez nevezik kukoricabajusznak. A termés, az érett torzsák betakarításakor, ősszel gyűjtik, majd megszárítják. Figyelni kell arra, hogy a torzsát borító levélből kiálló rész gyakran penészes, ezt haladéktalanul el kell távolítani. A Kukorica hatóanyagai: A zsíros olajban linolsav és olajsav gliceridjei, E-vitamin, fitoszterol. A kukoricabajuszban illóolaj karvakrollal, cserzőanyag, flavonoidok, szaponinok, fitoszterolok, káliumsók, nagy mennyiségben, alkaloidok. A …

Tudjon meg többet ➢