Paradicsom

A Paradicsom népies neve: paradicska, tomata, tomató A Paradicsom leírása A paradicsom a konyhakertek kedvelt zöldségféléje, hiszen felhasználhatósága sokoldalú, termése íze miatt kedvelt, magában is fogyasztható. A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó, mirigyszőrös növény. Levelei félbeszárnyaltak. Virágai pártacsöve rövid, 5-6 kihegyezett pártacimpával. Húsos, lédús bogyótermése fajtánként különbözik, azonban mindnek magas a likopin értéke, valamint vitaminokban igen gazdag növény. A Paradicsom elterjedése Dél-Amerikából származó kultúrnövény. Európába, ezáltal hazánkba is a XVI. század környékén spanyol, portugál és olasz segítséggel jutott el. Ma már az egész világon termesztik. Hogyan gyűjtsük a Paradicsom gyógynövényt? A növény szára mérgező, ezért csak a termése fogyasztható, de az is jellemzően érett állapotban. Az éretlen gyümölcsét savanyítással tartósítják, így lebomlik a szolanin tartalma, ami az érés folyamán is …

Tudjon meg többet ➢