Flavonidok

A flavonidok a növények színeiért felelősek, festékanyagok. Fő alkotóik a klorofillok (lúgosító ételek- zöldségek), karotionidok, antocionidok, és a flavon, rutin, a luteolin. Az erekre hatnak kedvezően, mert kiegészítik a C-vitamin hatását, csökkentik a capillárisok (kiserek) törékenységét, áteresztőképességét. Kis mértékben csökkentik a vérnyomást, visszérgyulladást, a koleszterinszintet, a gyulladásokat, és húgyhajtó hatású. Gyógynövények: galagonya, zsúrló, japán akác, fekete áfonya, csalán, körömvirág, napraforgó, máriatövis termése, nyírfa levél, kukorica bajusz, kamilla, bodza, hársfa, árnika virág. A pirosítógyökeret indikátorok készítésénél használják, mert szeszes kivonata sav hatására pirossá, lúg hatására kékké válik (pH-érték meghatározás, vizsgálat).

Kukorica

A Kukorica népies neve: Tengeri. A Kukorica leírása A pázsitfűfélék (Gramineae) családjába tartozik. Hazánkba Amerikából került ez az ipari célokra termesztett egyéves, kétlaki növény. Magas, erőteljes növekedésű fűféle. Virágai váltivarúak, porzós virágai végálló bugában állnak, termős virágai a levélhüvelybe burkoltak, világossárga vagy ibolyakék bibeszálakkal. A Kukorica elterjedése Közép-Amerikából származó kultúrnövény, ma már világszerte termesztik. Hogyan gyűjtsük a Kukorica gyógynövényt? A torzsavirágzatának bibeszárai hasznos hatóanyagokat tartalmaznak, ez nevezik kukoricabajusznak. A termés, az érett torzsák betakarításakor, ősszel gyűjtik, majd megszárítják. Figyelni kell arra, hogy a torzsát borító levélből kiálló rész gyakran penészes, ezt haladéktalanul el kell távolítani. A Kukorica hatóanyagai: A zsíros olajban linolsav és olajsav gliceridjei, E-vitamin, fitoszterol. A kukoricabajuszban illóolaj karvakrollal, cserzőanyag, flavonoidok, szaponinok, fitoszterolok, káliumsók, nagy mennyiségben, alkaloidok. A …

Tudjon meg többet ➢