Torma

A Torma népies neve: Közönséges torma, csípős torma. A Torma leírása Eredetileg gyógynövényként termesztették, később vált konyhai ízesítővé. Vastag húsos gyökerű, évelő növény. Tőlevelei lehetnek akár 1 méter magasak is, finoman csipkés szélűek. A sziromlevelek hossza 5-7 mm. Becőkéi gömbölydedek, vékonyak és felfelé, kifelé álló kocsányon helyezkednek el. A Torma elterjedése A Don és a Volga vidékéről származik. A torma termesztett növény, azonban gyakran elvadul. Hogyan gyűjtsük a Torma gyógynövényt? – A Torma hatóanyagai: Drogja az armoraciae rusticanae radix, a friss vagy a szárított gyökérben. Hogyan gyűjtsük a Torma gyógynövényt? Hatóanyagai a glükozinolátok (mustárolaj-glikozidok), sziningrin és glüko-naszturciin, allil-mustárolaj, fenil-etil-mustárolaj. Tartalmaz C-vitamint, nátriumot, magnéziumot, kalciumot. A Torma felhasználása: Antibakteriális tulajdonságai mellett vizelethajtó és emésztésserkentő hatása is ismert. Helyi vérkeringés serkentésre is …

Tudjon meg többet ➢