Glikozidák

A glikozidák növényi anyagok, melyek cukorra (glukóz, galaktóz, mannóz, xiloz) és más szerves vegyületre bonthatók, tulajdonképpen a cukrokaglikon-alkoholos észterei. Erjesztőkkel együtt fordulnak elő, ezek a szárítás, feldolgozás közben szétbontják a glikozidákat. Egy növény többféle gilkozidát tartalmazhat, a növény a számára mérgező vegyületeket glikozid formában leköti és tárolja, így közömbösítve a mérgező hatóanyagokat. Gyulladáscsökkentésre és bevonó anyagként használatos. Hashajtó hatásúak, hosszú távon nem fogyaszthatóak, mert károsíthatják a májat és a bélrendszert. Szívműködést szabályzó, vizelethajtó hatásuk is ismert (gyűszűvirág, tavaszi héricsfű, gyöngyviráglevél, bodza, édesgyökér, hársfavirág, papsajt). A gyógynövény – glikozidák összetételük alapján lehetnek: Fenolos glikozidok-Arbutinok: hidrokinon és glukóz vegyületei, a baktériumok, gombák szaporodását gátolják (lásd. még: candidabetegség kezelése), vizelethajtó hatásúak. Az arbutinok kiváló húgyúti fertőtlenítő hatóanyagok, a vese és epekő kiürülését elősegítik. …

Tudjon meg többet ➢

Sárgarépa

A Sárgarépa népies neve: Murok (némely vidéken) A Sárgarépa leírása Szinte minden konyha felhasználja. Eredetileg fehér, lila, sárga répa volt ismert, majd nemesítéssel érték el a ma ismert narancssárga színét. A sárgarépa nagyon fontos zöldségnövény. Kétéves növény, de általában csak egy évig nevelik, nem várják meg míg felvirágzik. Levelei szárnyasan összetettek, hasábjai keskenyek, levélzetének szárán hosszú, háromhasábú vagy szárnyasan szeldelt gallérlevél figyelhető meg. Virága általában fehér, ernyője virágzás előtt is és után is gömbösen összehajló. A Sárgarépa elterjedése Kultúrnövényként széles körben elterjedt Európában. Közép-Ázsiából származik innen terjedt el nyugatra a spanyolok jóvoltából. Hogyan gyűjtsük a Sárgarépa gyógynövényt? A sárgarépa föld alatti gyökere ehető. A Sárgarépa hatóanyagai: ß-karotin (az A-vitamin provitaminja), likopin, B-vitaminok, terpéneket tartalmazó illóolaj, csekély mennyiségben poliinek mint például …

Tudjon meg többet ➢