Sárgarépa

A Sárgarépa népies neve: Murok (némely vidéken) A Sárgarépa leírása Szinte minden konyha felhasználja. Eredetileg fehér, lila, sárga répa volt ismert, majd nemesítéssel érték el a ma ismert narancssárga színét. A sárgarépa nagyon fontos zöldségnövény. Kétéves növény, de általában csak egy évig nevelik, nem várják meg míg felvirágzik. Levelei szárnyasan összetettek, hasábjai keskenyek, levélzetének szárán hosszú, háromhasábú vagy szárnyasan szeldelt gallérlevél figyelhető meg. Virága általában fehér, ernyője virágzás előtt is és után is gömbösen összehajló. A Sárgarépa elterjedése Kultúrnövényként széles körben elterjedt Európában. Közép-Ázsiából származik innen terjedt el nyugatra a spanyolok jóvoltából. Hogyan gyűjtsük a Sárgarépa gyógynövényt? A sárgarépa föld alatti gyökere ehető. A Sárgarépa hatóanyagai: ß-karotin (az A-vitamin provitaminja), likopin, B-vitaminok, terpéneket tartalmazó illóolaj, csekély mennyiségben poliinek mint például …

Tudjon meg többet ➢

Spenót

A Spenót népies neve: Spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj. A Spenót leírása Kétlaki növény, virágzata gomoly. A női ivarú virágok a növény levélhónaljában, míg a hímivarú virágok álfüzérben állnak. A spenót mérsékelt éghajlaton képes áttelelni. Egy, néha kétéves növény. 30 cm magasra nő, egyenes szárú. A levelek a száron felfelé haladva egyre kisebbek, váltakozó állásúak, hosszúkás-oválisak vagy nyíl formájúak. Termése gyakran tüskés felületű, 5-10 mm-es makkocska, melyen számos mag található. A Spenót elterjedése Világszerte elterjedt kultúrnövény, Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos, azonban szerte a világon kultúrnövényként termesztik. Hogyan gyűjtsük a Spenót gyógynövényt? A spenót levelét használjál fel. A Spenót hatóanyagai: Triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok, magas a vastartalma. Drogja spinacie folium mind a friss, mind a szárított levél tartalmazza. A Spenót …

Tudjon meg többet ➢

Vitaminok, ásványi anyagok

A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, ribizliben, fokhagymában, áfonyában és a benedekfűben található meg nagyobb mennyiségben. A-vitamin (illetve karotin tartalom) sárgarépában, csonthéjasokban, csipkebogyóban, berkenyében, paprikában, bodzában, gyermekláncfűben, körömvirágban, articsókában, az E-vitamin csíraolajokban, növényi magvakban, csipkebogyóban található meg főleg. K-vitamint tartalmaz pl. a lucerna, kelvirág, csalán, fenyőtű, paraj, csipkebogyó. Magas ásványi anyag tartalmú növények a benedekfű, a csalán, a a fehér árvacsalán, fehér babhéj, a mezei katáng. Kálium leginkább a párlófűben, erdei mályvában, pitypangban, magnézium főleg a csipkebogyóban, cink például az erdei mályvában, palástfűben található meg. Vasat tartalmaz a csalán, a diótermés, mogyoró, mák és a petrezselyem. …

Tudjon meg többet ➢