Vöröshagyma
A Vöröshagyma népies neve: Vereshagyma, hajma. A Vöröshagyma leírása A hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozik. Közép-Ázsiából került Magyarországra. Botanikai szempontból évelő, termesztési szempontból kétéves növény. Ősrégi konyhai fűszer, nálunk is termesztik. Bizonyos kénvegyületek adják jellegzetes ízét és illatát. Hengeres levelei üregesek, a szár alsó fele kidudorodó, felfújt. Gömbös álernyővirágzata nagyméretű, a kocsányok legfeljebb 8-szor olyan hosszúak, mint a zöldesfehér lepellevelek. A Vöröshagyma elterjedése Világszerte termesztett növény. Hazája Nyugat-Ázsia. Hogyan gyűjtsük a Vöröshagyma gyógynövényt? A zsenge hagyma tavasszal, az érett vöröshagyma pedig ősszel szedhető. Első évben hozza a fogyasztásra alkalmas hagymáját, második évben a szárat, a virágot és a magot. A Vöröshagyma hatóanyagai: A növény hagymáját használják gyógyászati célokra. Kéntartalmú vegyületeket, B1-, B2-, C-vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént …