Áfonya, fekete

Az Áfonya, fekete népies neve: Kukojsza. Az Áfonya, fekete leírása A fekete áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, a nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40 cm magas cserje. Észak-Európából származik, ahol vadon, erdők szélén, lankásokon, középhegységekben él. Lombhullató törpe cserje, zöld, szegletes ágakkal. Levelei csúcsos tojásdadok, finoman fűrészesek, mindkét oldalukon zöldek. Magános, gömb alakú levélhónalji virágai zöldes színűek, 4-5 rövid csücsökkel. Termései kékesfeketék, levelük bíborvörös. Az Áfonya, fekete elterjedése Tűlevelű erdők, lomberdők, törpecserjések. Európában, Észak-Nyugat Ázsiában. Hogyan gyűjtsük az Áfonya, fekete gyógynövényt? A növény gyenge, leveles hajtásait, és érett termését gyűjtik. Bogyótermései mélykék színűek, hamvasak, ízük kellemes. A cserje május-júniusban virágzik, termése augusztusban érik. Az Áfonya, fekete hatóanyagai: A levél (Myrtilli folium) cseranyagokat, flavonoidokat, iridoidokat, króm és mangán vegyületeket tartalmaz. …

Tudjon meg többet ➢

Áfonya, vörös

Az Áfonya, vörös népies neve: Havasi meggy, kövi málna Az Áfonya, vörös leírása Virágzata illatos csüngő fürt. Kocsánya rövid, pártája 8-10 mm hosszú, harang alakú, négy cimpájú fehér vagy rózsaszín. Lisztes bogyószerű termései fehérből érnek pirossá. Ehető növény, azonban kissé savanykás íze miatt inkább feldolgozás után fogyasztják. A hangafélék családjába tartozik, hegyvidéki faj.  Hazánkban ritkábban fordul elő mint a fekete áfonya. Örökzöld félcserje, 10-30 cm magasra nő. Szára kúszó, hengeres, vége felemelkedő. Tojásdad levelei bőr hatásúak, sötétzöld színűek, a levél fonákja világoszöld. Az Áfonya, vörös elterjedése Európában, Észak-Ázsiában elterjedt növény. Magyarországon a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, Nyugat-Dunántúl néhány pontján található. Hogyan gyűjtsük az Áfonya, vörös gyógynövényt? A vörös áfonya leveleit és érett termését gyűjtik. Az Áfonya, vörös hatóanyagai: A vörös áfonya …

Tudjon meg többet ➢

Vitaminok, ásványi anyagok

A vitaminok közül a C-vitamin főleg a gyümölcsökben található meg, de a nyírfalevél, a gyermekláncfű, és a csalán is sok C-vitamint tartalmaz. B-vitamin a gabona-magvakban, gyümölcsökben,az articsókában, a csalánban, csipkebogyóban, ribizliben, fokhagymában, áfonyában és a benedekfűben található meg nagyobb mennyiségben. A-vitamin (illetve karotin tartalom) sárgarépában, csonthéjasokban, csipkebogyóban, berkenyében, paprikában, bodzában, gyermekláncfűben, körömvirágban, articsókában, az E-vitamin csíraolajokban, növényi magvakban, csipkebogyóban található meg főleg. K-vitamint tartalmaz pl. a lucerna, kelvirág, csalán, fenyőtű, paraj, csipkebogyó. Magas ásványi anyag tartalmú növények a benedekfű, a csalán, a a fehér árvacsalán, fehér babhéj, a mezei katáng. Kálium leginkább a párlófűben, erdei mályvában, pitypangban, magnézium főleg a csipkebogyóban, cink például az erdei mályvában, palástfűben található meg. Vasat tartalmaz a csalán, a diótermés, mogyoró, mák és a petrezselyem. …

Tudjon meg többet ➢