Metélőhagyma

A Metélőhagyma népies neve:

Snidling, pázsithagyma, pázsitfű

A Metélőhagyma leírása

A hagymafélék családjába tartozik, a korai tavasz első hírnöke. Hengeres szárral rendelkezik, alul kerekded zöld vagy szürkészöld levelek fogják közre. Virágai félgömb alakúak, tömött álernyőben állnak. A metélőhagyma nem sarjadzik. Évelő növény, csak frissen ajánlott fogyasztani, a fonnyadt metélőhagymának kellemetlen íze van. Szárítva eltehető, nedvesség hatására felveszi a lédűs állapotot és friss íze lesz.

A Metélőhagyma elterjedése

Kavicson, kőtörmeléken érzi jól magát, itt is fordul elő illetve folyópartokon is találkozhatunk vele. Számtalan fajtáját termesztik, az északi félgömbön elterjedt.

Hogyan gyűjtsük a Metélőhagyma gyógynövényt?

A hagyma levelét egyszerűen vágjuk le és aprítsuk bele az ételbe.

A Metélőhagyma hatóanyagai:

Magas illóolaj és C vitamin tartalma van. Hatóanyagai között megtalálhatóak az alliinek és a glutamil-peptidek ahogy a hagymáknál is.

A Metélőhagyma felhasználása:

A népi gyógyászat régen féregűzésre használta, azonban az orvostudomány nem alkalmazta.  Étvágygerjesztőnek, emésztés segítésére alkalmazták, de napjainkban levesek, húsételek ízesítésében van jelentős szerepe. Fontos, hogy ne főzzük, tálalás előtt fűszerezzünk vele.

Jó tudni a Metélőhagymáról!

Érdekesség a Metélőhagyma kapcsán:

Metélőhagyma az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:

Piros, sugaras szimmetriájú virágok, 5 vagy több sziromlevél.