A Turbolya, zamatos népies neve:
Illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édes petrezselyem.
A Turbolya, zamatos leírása
Édeskés ízű, ánizsos illatú, fűszernövényként elterjedt egynyári növény. Vékony levelei szárnyasan összetettek, a petrezselyemhez hasonlatosak, virágzata összetetten ernyős, kis fehér virágzatú. Gyors növekedésű növény.
A Turbolya, zamatos elterjedése
Elvadulva az egész Kárpát-medencében elterjedt, de jellemzően Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia kedvelt fűszernövénye. Akácosok aljnövényzeteként él elvadulva, de közkedveltsége miatt termesztik is.
Hogyan gyűjtsük a Turbolya, zamatos gyógynövényt?
Konyhai felhasználásban frissen és szárított formában is elterjedt.
A Turbolya, zamatos hatóanyagai:
Hatóanyagai között megtalálható az illóolaj metil-kavikollal (esztragol) és a flavonoidok is. Drogja a cerefolii herba, a friss, virágzó leveles hajtás.
A Turbolya, zamatos felhasználása:
A népi gyógyászatban vizelethajtásra és emésztésserkentésre használt növény. Tavaszi léböjt kúrákhoz a présnedvét előszeretettel használják. Termései régebben krónikus ekcémák, TBC és görvélykór gyógyításához nyújtottak segítséget.
Jó tudni a Turbolya, zamatosról!
–
Érdekesség a Turbolya, zamatos kapcsán:
–
A Turbolya, zamatos az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:
Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.