Szegfűszeg

A Szegfűszeg népies neve:

Szegfűszegfa.

A Szegfűszeg leírása

A mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó fűszernövény. A megszárított virágbimbókat hasznosítják.

A Szegfűszeg elterjedése

Hogyan gyűjtsük a Szegfűszeg gyógynövényt?

Hazánkban a szegfűszeg őrölt és egész formában beszerezhető.

A Szegfűszeg hatóanyagai:

A növény még ki nem nyílt virágát használják gyógyászati célokra, amely illóolajat (eugenolt, eugenilacetátot), flavonoidokat, galluszsavat tartalmaz.

A Szegfűszeg felhasználása:

Tea: Daráljunk le vagy törjünk össze mozsárban 2-3 db szegfűszeget, majd fekete teába keverve készítsünk belőle egy csésze (2,5 dl víz) teát. Ízlés szerint cukrot, mézet adhatunk hozzá. Olaj: A szegfűszegolaj alkalmazható légúti megbetegedések és szájüregi gyulladások esetén. Beszerezhető a gyógyszertárakban.

Az illóolaj antibakteriális és gyenge érzéstelenítő hatású. A szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére alkalmazzák, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is. Rovarcsípések okozta viszketések enyhítésére is megfelelő házi szer.

Jó tudni a Szegfűszegről!

Nagy mennyiségben fogyasztva erős nyálkahártya irritációt válhat ki!

Érdekesség a Szegfűszeg kapcsán:

Ha az összevágott citrom húsába szegfűszeget rakunk, elriasztja a szúnyogokat.

Szegfűszeg az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik: