A Rozmaring népies neve:
Antósfű, rozmarin, szagos rozmaring
A Rozmaring leírása
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó, mediterrán növény. Hazánkban cserépben nevelhető, fagyérzékeny illatos félcserje. Termesztése esetén homokos, meszes, száraz talajba ültessük, és mérsékelten locsoljuk. Virágzása márciustól májusig tart.
Örökzöld, erős illatú cserje. Keskeny, egyenes leveleinek szélei lefelé görbülnek. A mélyzöld levelek fonákja molyhosan fehér. A kétcimpájú virágok hossza 10-12 mm, színük kék, világoskék vagy rózsaszín. A két porzó hosszan túlnyúlik a sziromleveleken.
A Rozmaring elterjedése
Örökzöld cserjések. A Földközi-tenger mellékén honos, máshol dísz- fűszer- és gyógynövényként termesztik.
Hogyan gyűjtsük a Rozmaring gyógynövényt?
A növény leveleit és felső, virágos hajtását hasznosítják.
A Rozmaring hatóanyagai:
A növény illóolajat (cineolt, kámfort), keserű-(diterpéneket) és cseranyagokat, flavonoidokat, triterpénsavakat, tartalmaz.
A Rozmaring felhasználása:
Külsőleg elsősorban az illóolaját használják, például bedörzsölőszerekben a vérellátás fokozására és fájdalomcsillapításra, izom- és ízületi reumatizmus, idegfájdalmak és vérkeringési zavarok ellen. Megtalálható mellkasi balzsamokban, gargarizálószerekben, illetve fürdőolajokban is. Belső alkalmazásra inkább a drog készítményeit adják, melyek az illóolaj mellett emésztésserkentő keserűanyagokat is tartalmaznak. Homeopátiás felhasználása elsősorban gyomor- és bélműködési zavaroknál jön szóba.
Tea: 1csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk. Bor: Vágjunk apróra 20 gramm friss rozmaringlevelet, és tegyük borosüvegbe. Öntsünk rá 1l könnyű fehérbort, és légmentesen zárjuk le. Egy hét után szűrjük le vászonruhán. Fürdő: 50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 l vízben. Hagyjuk negyedórán át állni, majd szűrjük le, és öntsük a főzetet a fürdővizünkhöz. A rozmaringos fürdő kellemesen felfrissít. Tinktúra: Alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó belőle. Illóolaj: Fürdővízhez adva csillapítja az izomhúzódások okozta fájdalmat és merevséget. Fűszerként: Aromája kitűnően harmonizál az olaszos konyha ízeivel, jól illik a bárány- és a vadhúsokhoz, de burgonyához, zöldség- és gombaételekhez is finom.
A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Illóolaja kiváló hajkondicionáló. Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra izom és ízületi panaszok esetén.
Jó tudni a Rozmaringról!
Várandósság, szoptatás ideje alatt illóolajának alkalmazása nem ajánlott!
Érdekesség a Rozmaring kapcsán:
A rozmaring minden kolostorkertben megtalálható volt. A XIX. századi nagy német természetgyógyász, Kneipp, a rozmaringot kedvenc gyógynövényei közé sorolta vérkeringést fokozó tulajdonságai miatt. Régen szokás volt a menyasszony ruháját, fejdíszét virágzó rozmaringgal ékesíteni. Az apró fehér rozmaringvirág a tisztaság jelképe, csak szűz leányok hordhatták. A rozmaring ág füstjének jellegzetes illata van, esküvők és temetések alkalmával is szívesen tették a füstölőbe. Illóolaját az illatszer- és kozmetikai ipar is használja.
A Rozmaring az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:
Kék, kétoldali szimmetriájú virágok.