A Málna népies neve:
Himpér (a német Himbeere szóból), boldogasszony csipkéje.
A Málna leírása
A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó cserje hegyvidékeken vadon termő, de hazánkban sokfelé termesztett növény. Gyümölcse közkedvelt csemege.
Tüskés szárú félcserje, sarjai felállók, páratlanul összetett levelei 3-5 levélkéből állnak. A fonáki oldal rendszerint fehéren molyhos. A párta keskeny, sziromlevelei mintegy 5 mm hosszúak, rövidebbek a csészeleveleknél. Csoportos termése szőrös, sötétpiros.
A Málna elterjedése
Vágások, erdőszélek, nyirkos erdők az északi féltekén.
Hogyan gyűjtsük a Málna gyógynövényt?
A cserje levelét gyűjtik gyógyászati célokra. A leveleket májustól augusztusig terjedő időszakban érdemes gyűjteni.
A Málna hatóanyagai:
A gyümölcs ásványi anyagokat, cserzőanyagokat, flavonoidokat, gyümölcssavakat, aromaanyagokat és vitaminokat – köztük sok C-vitamint – tartalmaz.
A Málna felhasználása:
A levelek cserzőanyag tartalmuk révén a népi gyógyászatban enyhébb hasmenéses megbetegedések kezelésére, a szájüreg és a garat gyulladása ellen öblögetésre, ritkábban pedig krónikus bőrpanaszoknál lemosás céljára használatosak. Újabban teák és ülőfürdők alkotóiként a terhesség utolsó heteiben alkalmazva a szülés megkönnyítésére javasolják, azonban ezt a hatást a beltartalmi anyagok nem magyarázzák. Teakeverékekhez előszeretettel adnak málnalevelet stabilizáló adalékként, mivel a levélfonák szőrözete megakadályozza az összetevők kicsapódását. A szirup gyógyszerek íz- és színjavítására szolgál, hígítva lázcsillapító ital.
Tea: Egy-két teáskanálnyi szárított málnalevelet forrázzunk le 2,5 dl forró vízzel, hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le. Ízlés szerint ízesíthetjük mézzel vagy cukorral.
Összehúzó hatású szer. A növényi drogot gargarizálásra szájüreg és a torok nyálkahártya gyulladások kezelésére alkalmazzák. Enyhe hasmenés esetén kiváló szer. A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel az ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.
Jó tudni a Málnáról!
A gyümölcs szedésének idejét jól válasszuk meg, mert az érett gyümölcs a bokron gyorsan túlérik, és elveszti élénk színe mellett kellemes zamatát is. A gyümölcsöt lehetőség szerint frissen dolgozzuk fel, mert nem megfelelő tárolás esetén gyorsan megpenészedhet.
Érdekesség a Málna kapcsán:
A málnafajtáknak két nagy csoportja van: az egyszer termők és a kétszer termők. Létezik olyan málnafaj is, amelynek gyümölcse nem piros színű, hanem sárga.
A Málna az alábbi gyógynövény kategóriába tartozik:
Fehér, sugaras szimmetriájú virágok, 5 sziromlevél.